Bewegen

Het belang van lichamelijke activiteit

 

De invloed van beweging alléén op overgewicht is teleurstellend. Alleen door te sporten zal er weinig tot geen gewichtsverlies optreden.

 

Toch is lichaamsbeweging enorm belangrijk. Lichaamsbeweging speelt met name een rol in het handhaven van het behaalde gewichtsverlies.

 

Bij een vermageringsdieet zal het lichaam minder energie opnemen dan voorheen. Het lichaam past zich aan wanneer de energieopname afneemt. De ruststofwisseling zal dalen.

Deze daling van de ruststofwisseling blijkt blijvend te zijn wanneer er niets aan beweging gedaan wordt. Bovendien gaat na verlies van enkele kilo’s het verrichten van lichamelijke activiteit ook minder energie kosten (men hoeft immers minder kilo’s vet mee te torsen).

De energiebehoefte van de afvaller wordt dus onder invloed van verschillende factoren steeds lager. Dit kan resulteren in gewichtsstabilisatie in plaats van gewichtsvermindering.

 

Na een lijnperiode, wanneer de energieopname weer hoger wordt, zal de ruststofwisseling zich niet opnieuw aanpassen en blijft dus op het (nieuwe) lage niveau. Pas na veel langere tijd zal de ruststofwisseling weer enigszins gaan stijgen, maar het komt veelal niet uit op het niveau van voor de lijnperiode, waardoor na de lijnperiode snel een terugval verwacht kan worden. Er kan immers nog minder gegeten worden dan voorheen, het zogenaamde
jojo-effect. Echter, wanneer er tijdens en na het volgen van het dieet een bewegingsprogramma wordt gevolgd, zal de ruststofwisseling na de dieetperiode snel stijgen naar de uitgangswaarde, hierdoor is de kans op opnieuw aankomen beperkter.

Vanaf het begin van het dieet is lichaamsbeweging dus belangrijk!

Verder geeft lichaamsbeweging een betere verdeling in de vetmassa en de spiermassa. Door lichaamsbeweging gaat er meer vetmassa verloren en ontwikkelt zich meer spiermassa. De ontwikkeling van spiermassa geeft wel extra gewicht, maar geeft een “slanker” uiterlijk.

 

Ook een meer psychologisch effect is niet uit te sluiten, namelijk motivatie. Beweging lijkt enigszins af te leiden van het probleem van het “dieet houden” en het is daardoor makkelijker vol te houden. Mensen die naast een dieet sporten, zien het allemaal wat positiever in en ervaren het dieet als minder zwaar.