Colomn 15: Help, ik word steeds dikker

"Help, ik word steeds dikker"

Heb jij ook geen tijd om gezond te koken en regelmatig te sporten? Of maak je hier juist tijd voor? Ik kom de laatste tijd regelmatig mensen tegen die ervan balen dat ze steeds ietsje dikker worden. “Vroeger was ik slank, maar nu krijg ik een laagje vet rondom mijn buik. Hoe kan dat ? Ik doe niets anders dan vroeger!”

Vaak vragen mensen mij om tips om slank te blijven. Wanneer ik echter een paar vragen stel, stuit ik op verzet! Als eerste vraag ik bijvoorbeeld of iemand regelmatig sport. De reactie die ik bijna steevast krijg is: “Vroeger sportte ik heel veel, maar nu heb ik daar geen tijd meer voor!”Geen tijd om te sporten? Wat betekent dat precies? Heb je wel tijd om tv te kijken, te winkelen of de krant te lezen?

Ik ken genoeg voorbeelden van zeer druk bezette mensen, die toch tijd vrij maken om te sporten. Waarom zou het jou dan niet kunnen lukken? Waarom zou je wachten tot het te laat is.  

De andere oorzaak waarom mensen ongemerkt dik worden, heeft te maken met de manier van eten. Als ik hierover begin, krijg ik bijna verontwaardigde reacties:

  • “Ik heb toch geen tijd om elke avond te koken!”
  • “Je denkt toch niet dat ik tijd heb om boodschappen te doen!”
  • “Ik heb ’s ochtends echt geen tijd om te ontbijten!”

Herkenbaar? Het is tegenwoordig geaccepteerd om geen tijd te hebben om goed te eten… En je kunt het ogenschijnlijk lang volhouden, want kant-en-klaar maaltijden, fastfood en hapjes zijn overal beschikbaar. Een kant-en-klaar maaltijd lijkt onschuldig. Net als soms een maaltijd overslaan, slecht ontbijten en een tijdje niet sporten. Maar als je al deze dingen een tijdje doet moet je niet verbaasd zijn dat je lichaam reageert en dikker en vermoeider wordt.

Je kunt je ongezonde eetpatroon doorbreken door een planning te maken:Maak een weekplanning, waarin je inplant, wanneer je gaat sporten of in ieder geval bewegen. Plan dit 3 keer per week 1 uur. Plan ook wanneer je gezonde boodschappen gaat doen en wanneer je gezond eten gaat maken. Dit kan een ontbijt zijn, een gezonde lunch of avondmaaltijd. Het liefst natuurlijk alle maaltijden, maar wees reëel voor jezelf. Door een realistische planning maken, kun je je ongezonde eetpatroon doorbreken en zo ook het langzamerhand steeds zwaarder worden.