Column 12: Waarom val ik niet af?

 

Waarom vermager ik nu niet?


Een klant vertelde me het volgende:


Ik let heel goed op wat ik eet, het aantal dagelijkse calorieën is bij mij amper 1000 en toch kom ik aan. Ik heb een dikkere buik dan toen ik zwanger was van mijn dochter. Wat is een gemakkelijk en simpel dieet voor een werkende vrouw? Hier is wat ik gisteren heb gegeten:

   ‘s morgens: Evergreen

   10:00 uur: 1 bruine boterham met magere vleeswaren

   lunch: 1 bruine boterham met magere vleeswaren + 500 ml magere melk

   15:00 uur: 1 appel

   diner: Yoghurt met cruesli (indien ik ‘s avonds groente en een stukje mager vlees eet, kom ik nog sneller aan en heb ik   
   halverwege de avond ook honger)

Ik drink ongeveer 1,5 liter vocht op een dag en moet ook heel vaak naar het toilet, dus ik houd geen vocht vast.

Ik heb al verschillende diëten gevolgd en de moed zakt me langzaamaan in de schoenen. Mijn huisarts denkt dat er een probleem met me is. Hij zegt: “iemand die zo weinig eet, moet afvallen.” Wat kan ik doen? Ik word er stilaan moedeloos van.


Vaak krijg ik te horen: ik eet helemaal niet veel, ik snoep niet en toch val ik niet af. Het antwoord klinkt heel onlogisch maar is eigenlijk simpel: je eet te weinig!


Je lichaam heeft dagelijks heel wat energie nodig om de basisfuncties uit te oefenen. Denk maar aan het kloppen van je hart, het ademen, het verteren van voedsel, je spieren laten bewegen, enz. De hoeveelheid energie die je lichaam hiervoor nodig heeft, noemt men het basaal metabolisme. Deze hoeveelheid energie heeft je lichaam absoluut nodig om zijn levensfuncties uit te voeren. Wanneer je gedurende een bepaalde tijd minder calorieën eet dan je basaal metabolisme, vertraagt je lichaam automatisch zijn metabolisme; een soort ingebouwde speciale overlevingsfunctie.


Het verbrandt dus minder energie, omdat het vreest dat er een lange periode met weinig voedsel aankomt. En het voedsel dat het toch krijgt, zal het vrijwel onmiddellijk als vetreserve opslaan.


Ondertussen lijdt jij honger, maar valt toch niet af. Daarom ga je nog minder eten, waardoor je metabolisme nog verder daalt, enz. Je raakt zo in een vicieuze cirkel waar je moeilijk uit komt. Het klinkt heel onlogisch, maar eigenlijk is het dat niet: hoe minder je eet, hoe trager je metabolisme werkt.


Dit betekent niet dat je onbeperkt kan eten en denken dat je verbranding dan nog sneller zal werken. Er is natuurlijk een grens. Want alle extra calorieën die je lichaam niet nodig heeft, slaat het op als lichaamsvet.


De meeste mensen denken dat honger lijden de enige weg naar een slank lichaam is. Dit is echter een verkeerde gedachte. Als je overtollig lichaamsvet wil kwijt raken, is honger lijdenabsoluut verboden! Afslanken doe je niet door een dieet te volgen en honger te lijden, wel door je metabolisme zo hoog mogelijk te houden zodat het alle overtollige calorieën verbrandt. Je moet voldoende eten om je metabolisme hoog te houden en regelmatig wat beweging nemen om extra calorieën te verbranden. Alleen zo kan je veilig lichaamsvet verbranden.