Column 13: Obesitas achtbaan

De vakantie is achter de rug en ik heb in de afgelopen tijd een paar opmerkelijke artikelen gelezen.

 

Vetrol wordt weggevroren

 

Een rage die overgekomen is uit de VS: vries het vet weg. Een apparaat met een grote zuignap, trekt het “probleemgebied” vacuüm en koelt het tot 4 graden. Met een uurtje vriezen wordt zo al snel één miljard vetcellen de das omgedaan en later via lever en nieren afgevoerd.

Het is pijnloos, hoewel achteraf wel spierpijn en blauwe plekken kunnen ontstaan. Deze behandeling kan alleen toegepast worden bij mensen die hier en daar nog een kwabje willen wegwerken. Het prijskaartje is 1300 euro voor een behandeling van 2 uur van bv. buik of billen. Voor velen niet echt een optie dus…..

 

En wat dacht je van het volgende opmerkelijke artikel:

 

Obesitas achtbaan

 

Laatst las ik een column van Daphe Deckers in de Vrouw van de Telegraaf over de obesitas achtbaan. Zij beschrijft daarin een dagje uit in Disney World California. Ze vertelde als introductie dat onlangs bekend werd dat de huidige generatie kinderen misschien als eerste de geschiedenis in gaat die minder lang leeft dan hun ouders, omdat wereldwijd de obesitas-epidemie om zich heen slaat. Door obesitas heb je een verhoogde kans op hartproblemen, hoge bloeddruk, beroertes, diabetes, onvruchtbaarheid, nierziektes, gewrichtsproblemen en vele vormen van kanker. Tot haar verbazing zag ze dat mensen die niet meer kunnen lopen, in scootertjes door het pretpark reden. En niemand durft het woord “dik” te gebruiken: voor iedere achtbaan staan stoeltjes om te kijken of je er wel in past met de vage tekst dat deze attractie niet geschikt is voor “bepaalde lichaamsdimensies”.

In Europa lopen we wel achter op Amerika, maar we gaan net zo hard die kant op. TNO maakte onlangs bekend dat de Nederlandse jeugd voor het eerst in 160 jaar niet meer langer wordt, maar wel steeds dikker.

Tijd om dit tij te keren. We willen toch zeker niet dat onze kinderen in een levenslange achtbaan van gezondheidsproblemen terechtkomen?