Op nog al theoretische basis beweren voedingsdeskundigen dat als je elke dag 60 kilocalorieën teveel binnenkrijgt je op den duur veel te dik wordt. Diezelfde deskundigen beweren ook, dat als je dus nu eens dagelijks 60 kilocalorieën minder zou eten – een colaatje minder of geen koekjes bij de thee – je ook vanzelf wel zult afvallen.
Tegenstanders van deze theorie stellen dat als je een beetje dikker wordt door die dagelijkse extra 60 kilocalorieën, je ook weer extra energie nodig hebt om wat je er aan gewicht bij hebt gekregen te verplaatsen en te onderhouden en je bereikt gewoon een nieuw evenwicht. Daarmee steunen ze de wetenschappers die in dienst van producenten van tussendoortjes of de frisdrankindustrie al jaren zeggen dat een colaatje of een mars per dag echt niet verantwoordelijk kan zijn voor de overgewichtepidemie.
Het menselijk lichaam zou ook wel een heel beroerd afgestelde machine zijn als het dergelijke kleine schommelingen in energie-inname niet op zou kunnen vangen. Het gaat ook helemaal niet om koekjes van 60 kilocalorieën…. en toch ook wel. Het gaat om wat we gewoon zijn gaan vinden wat betreft wat we in onze mond stoppen. Het gaat er ook om dat we geen flauw benul hebben van wat we dagelijks naar binnen werken aan kilocalorieën. Een colaatje en op sommige dagen zelfs twee, en een koekje, en een toetje, en ga zo maar door. Zo komt het gewicht er gemakkelijk bij. Door vijf, zes of zeven keer 60 kilocalorieën. Dit kan door de jaren heen veel extra kilo’s opleveren.
En krijg dat er maar weer eens af. Dat lukt niet met een klein beetje minder, maar een hongerdieet is ook niet nodig. Je hebt ongeveer 300 kilocalorieën per dag die je weg kunt laten: de cola, de wijn, je pilsje, de koekjes, het toetje. Mag er dan niets meer? Natuurlijk wel, alleen niet alles. Dat blijkt echter voor veel mensen heel moeilijk te zijn. Gewoontes, het recht jezelf te verwennen en de gave om jezelf voor de gek te houden, blijken daarbij een behoorlijke belemmering te vormen.