Column 16: Volkoren, volkoren, volkoren

Koolhydraten worden omgezet in suiker en die suiker belast ons lichaam. We zijn niet geboren met de vaardigheden om met zo veel suiker als wij naar binnen werken om te gaan.

Bij de verfijnde koolhydraten zijn de schilletjes, vliesjes en velletjes volledig verwijderd. De koolhydraten worden daardoor supersnel omgezet in suiker. Het zorgt voor een enorme belasting voor je lichaam. Volkoren producten staan de suiker daarentegen langzaam en geleidelijk aan je lichaam af. Beter dus voor als je al diabetes hebt of het niet wilt krijgen.


Maar dat is het niet alleen. Volkoren vult ook beter. Je hebt eerder een voldaan gevoel. Met witte rijst, wittebrood, cake, gladde pasta, gewone koekjes ben je pas bij veel meer voldaan. Daardoor krijg je van dat laatste ook meer binnen.

Nog zijn we er niet. De vezels in de volkoren producten hebben ook uit zichzelf een belangrijk effect. Ze zorgen voor een beter cholesterol.

Volkoren producten hebben dus inderdaad drie voordelen. Vandaar dat het ook drie keer boven het stukje staat.

Het eten van volkoren producten is een van de beste trucs om gezond te eten zonder onmiddellijk een ellendig dieet te volgen, waarbij je niets meer mag.