Column 5: Maaltijden overslaan

Maaltijden overslaan

Je helpt jezelf beslist niet om af te vallen door maaltijden over te slaan. Vaak wordt gedacht dat je weinig moet eten om af te vallen en dat honger hebben alleen maar goed is. Het tegendeel blijkt juist.

Als je voldoende energie wilt hebben, moet je in ieder geval 3 maaltijden per dag nuttigen. Het is slim om daarnaast ook nog een aantal tussendoortjes teeten, in ieder geval twee per dag. Waak er echter wel voor dat je de maaltijdmomenten afbakent, want veel mensen eten de hele dag door. Snoepen tijdens het werk, ’s avonds voor de tv nog iets te knabbelen erbij, enz.

Als je ’s avonds nog eet, heb je bovendien ’s morgens minder honger. Veel mensen zijn dan geneigd hun ontbijt over te slaan en denken bovendien dat ze zo goed bezig zijn. Dat klopt niet, want het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Je lichaam heeft bouwstoffen van goede kwaliteit nodig, zeker als je wilt vermageren. Zonder ontbijt zul je in de voormiddag al weinig energie hebben en dan neem je al makkelijk een vaak ongezonde tussendoortje of iets anders te snoepen.

Vaak zie je van die diëten, waarbij je heel erg weinig calorieën mag eten. Natuurlijk verlies je er "gewicht" mee, maar dit gewichtsverlies is afkomstig van vocht en spiermassa verlies en niet van lichaamsvet. En dat wil je juist. Bovendien zul je juist weer meer lichaamsvet krijgen, wanneer je daarna terug overschakelt op je "normaal" voedingspatroon. Zo wordt je enkel maar dikker door op dieet te gaan. Dit komt omdat je door het diëten je metabolisme (stofwisseling) verplicht om op een trager niveau te verbranden. Eet je daarna wat meer, vliegen de kilo's er in recordtempo aan!

Als je op een gezonde manier wil vermageren, moet je voldoende en regelmatig eten en zeker goed ontbijten. Uithongeren zal enkel het tegenovergestelde effect hebben. Het is dus belangrijk dat je geen maaltijd overslaat en vooral dat je je ’s avonds niet meer gaat volsteken. Probeer het eens, en je zult zien dat je energiepeil letterlijk de hoogte inschiet.