Column 6: Wilskracht

Wilskracht

Waarom je het met wilskracht alleen niet redt.

We willen afvallen en beginnen vol goede moed, maar dan – al vrij snel - komen de verleidingen. We voelen ons echter sterk en denken dat we het wel aankunnen! 
Onderzoek (Psychological Science – aug. 2009) laat zien dat we onze wilskracht ruim overschatten. Het blijkt zelfs zo te zijn dat degenen die het meest overtuigd zijn verleidingen te kunnen weerstaan het eerst voor de bijl gaan.


Het onderzoek werd gedaan met studenten in de Verenigde Staten. Ze werden in allerlei verleidelijke situaties gebracht. Wie ervan overtuigd was een sterke wilskracht te hebben, had twee keer zo veel kans de zelfcontrole te verliezen.


Volgens de onderzoekers moet je ervoor zorgen dat als je verslaafd bent (het maakt niet uit waaraan: eten, roken), dat je uit de buurt van de verleiding moet blijven, want op je wilskracht kun je niet altijd aan. De wereld rondom ons doet erg haar best die verleidelijke producten overal aan te bieden en ons te verleiden en wij stellen onszelf daardoor bloot aan meer verleidingen dan goed voor ons is. Daar moet je dus mee om leren gaan.


Ervaren afvallers weten al wat dat concreet betekent. Zorg dat je geen snoep, koek, ijs, chocolade in huis hebt, maar fruit, groente en andere gezonde producten. Ga niet winkelen met een lege maag. Zodat je je karretje niet volgooit met snacks zonder al te veel voedingswaarde, maar boordevol calorieën, die je niet nodig hebt. Zorg dat je met een volle buik naar een feestje gaat, zodat je jezelf niet vol eet met taart, drank en zoutjes. Blijf alert en overschat je wilskracht nooit.