Column 7: Lightproducten

Lightproducten

De schappen van de supermarkt staan vol met lightproducten: jam, frisdrank, chips, sap en halvarine. Het klinkt aantrekkelijk en gezond, maar is het ook zoveel beter voor uw gezondheid en in hoeverre helpen ze bij het afvallen?


Als op het etiket van een product het woord ‘light’ prijkt, wil dat zeggen dat het voedingsmiddel minstens 33% minder vet, koolhydraten, eiwit óf calorieën bevat. In het geval van chips zit er 33% minder vet in en light jam bevat 33% minder suiker. En bij frisdrank scoort light zelfs wel 100%: er zitten nagenoeg geen koolhydraten in.
Dat klinkt goed, zeker als u op de calorieën of koolhydraten let. Als u light chips eet, krijgt u inderdaad 33% minder vet binnen. Dat scheelt calorieën, maar het verschil is minder dan veel mensen denken.

 

Vaak wordt light chips gegeten in plaats van gewone chips, omdat er gedacht wordt dat hier flink wat calorieën mee bespaard wordt. Het scheelt wel 33% aan vet, maar je krijgt niet 33% minder calorieën binnen! Dat komt door het hogere gehalte aan koolhydraten. En dat realiseert men zich vaak niet. Een betere keuze is de gewone variant kopen en er bewuster van genieten. Je eet dan een schaaltje in plaats van een hele zak. En dat scheelt je meer dan 33%!